Aktualności

W POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW.

W POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW.

W latach osiemdziesiątych Christophe Fernandez udoskonalił we Francji sztukę wyrobu tradycyjnych konfitur. Hiszpan z pochodzenia, ale sercem Francuz, postanowił osiedlić się w Gargas, w departamencie Vaucluse. Oddalone o 50 km od Awinionu,

Więcej
GDY KUCHNIA ZMIENIA SIĘ W LABORATORIUM...

GDY KUCHNIA ZMIENIA SIĘ W LABORATORIUM...

Kuchnia molekularna W obecnych czasach chemia znalazła drogę z laboratoriów do naszych kuchni. Kuchnia molekularna stanowi nowy, niekonwencjonalny sposób podejścia do sztuki kulinarnej przy pomocy fizyki, chemii, a nawet biologii.

Więcej
JAK SZEFOWIE KUCHNI

JAK SZEFOWIE KUCHNI

Dawniej gotowanie ukierunkowane było tylko na korzyści, dziś stało się pełnowartościowym hobby, które codziennie zyskuje nowych zwolenników. Przygotowanie dobrego posiłku dla rodziny i przyjaciół jest obecnie rodzajem dawania

Więcej
INNOWACJE W PRZYJMOWANIU GOŚCI

INNOWACJE W PRZYJMOWANIU GOŚCI

W regułach gościnności następuje przełom. W fazie powstawania jest nowa gościnność, a wraz z nią nowe praktyki. Zachęcają nas one do odrzucenia widelców, zwrócenia się w stronę niewielkich przekąsek i jedzenia palcami. Interesują

Więcej
SERVAIR: GASTRONOMIA W LOCIE

SERVAIR: GASTRONOMIA W LOCIE

Boris Eloy: Dużo pracujemy nad przygotowaniem receptur, rozkładając je na etapy, by zagwarantować powtarzalność. Wielcy szefowie kuchni, tacy jak Joël Robuchon czy Bruno Goussault, studiują smaki i metody, by przy gotowaniu próżniowym

Więcej
DOBRZE, ŁADNIE I KOLOROWO

DOBRZE, ŁADNIE I KOLOROWO

Przyjmować gości modnie i na luzie nie oznacza pomijania najistotniejszego. Trzeba to robić dobrze, ładnie i kolorowo. Trzeba wprowadzać innowacje do kuchni i przyrządzać potrawy z entuzjazmem. Najlepiej postawić na modę na niewielkie

Więcej
ZIEMNIAK, WIELOWYMIAROWA BULWA

ZIEMNIAK, WIELOWYMIAROWA BULWA

W formie frytek lub piure ziemniak stanowi ulubione jedzenie dzieci. Do przygotowania chrupiących frytek i gęstego piure wykorzystywać należy ziemniaki mączyste, takie jak Belle de Fontenay, Charlotte, Pompadour lub BF15. Te gatunki nadają

Więcej
CUPCAKE-MANIA!

CUPCAKE-MANIA!

Również w kuchni moda zmienia się błyskawicznie i po szale na makaroniki teraz nastał czas "uzależnionych od cupcake". Czy to w prasie, w internecie, czy w telewizji, niewielkie, pochodzące ze Stanów Zjednoczonych kolorowe kąski są

Więcej