Frappino

  • Ilość osób1
  • Stopień trudnościŁatwe
  • Czas przygotowania

Składniki

  • 200 ml zimnej kawy
  • 40 ml dobrze schłodzonego espresso
  • 100 ml zimnego mleka
  • 10 ml syropu z agawy lub 2 łyżeczki cukru
  • 30 ml likieru kawowego
  • 50 ml śmietany kremówki UHT 50%
  • 10 ml gęstego syropu czekoladowego (odpowiedniego do polewania lodów)

Sposób przygotowania

  • Dzień wcześniej przygotować kawowe kostki lodu: wlać 200 ml zimnej kawy do foremki na kostki lodu i umieścić w zamrażalniku.
  • Do shakera wlać espresso, kawowe kostki lodu, syrop z agawy, likier kawowy i mleko.
  • Miksować przez 15-20 sekund, a następnie wlać do szklanki.
  • Na wierzchu ułożyć porcję bitej śmietany. Na zakończenie powoli polać syropem czekoladowym wykonując, jak barista, dekoracyjne wzory na bitej śmietanie.