Monte Bianco

  • Ilość osób1
  • Stopień trudnościŁatwe
  • Czas przygotowania

Składniki

  • 80 ml kawy
  • 1 łyżeczka kremu z kasztanów
  • 20 ml mleka
  • 50 ml śmietany kremówki UHT 50%
  • 10 ml likieru Grand Marnier
  • 1 pomarańcza (nie woskowana)
  • 1 kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

  • Wlać mleko do szklanki lub filiżanki i spienić za pomocą parowej dyszy. Dodać krem z kasztanów i dokładnie wymieszać. Wlać do szerokiej filiżanki.
  • Zalać kawą.
  • Doprawić likierem Grand Marnier i ubić trzepaczką.
  • Delikatnie nałożyć otrzymany krem na wierzch napoju.
  • Pokroić kandyzowaną skórkę z pomarańczy w drobne kosteczki i nałożyć je na krem, a następnie posypać niewielką ilością startej skórki pomarańczowej.

Wskazówki

Bitą śmietanę można przygotować przy użyciu syfonu.