Kluczowe zalety
Opis
Pyszne cappuccino przygotowane z łatwością
Czy marzysz o w pełni automatycznym ekspresie do przyrządzania espresso zapewniającym doskonały smak, intensywny aromat i nieporównywalne doznania związane z piciem kawy? Odkryj ekspres EA8108 i całą linię ekspresów KRUPS Essential - jednocześnie eleganckich, wydajnych, niezawodnych i niedrogich! Dzięki panelowi sterowania możesz z łatwością zarządzać swoim ekspresem: dostosowywać stopień zmielenia, objętość napoju, a nawet temperaturę ekspresu. Ten ekspres o kompaktowych wymiarach zapewnia dużą pojemność: - pojemnik na 260 g ziaren - zbiornik na wodę o pojemności 1,7 l - można sporządzić 9 napojów, zanim wymagane będzie opróżnienie pojemnika na fusy
Opatentowany kompaktowy system grzewczy Thermoblock marki KRUPS
Dane techniczne
Moc | 1450
W |
Ciśnienie | 15
|
Dostosowanie ilości | TAK
|
LED |
|
Wyświetlacz | Przyciski
|
Młynek do kawy produkowany w Szwajcarii | Metalowy stożkowy młynek żarnowy
|
Pojemność zbiornika na kawę ziarnistą | 260
g |
Pojemność zbiornika na wodę | 1,7
L |
Wyjmowany zbiornik na wodę |
|
System wykrywania pustego zbiornika |
|
Pojemność zbiornika na fusy | 9
|
Opatentowany kompaktowy system Thermoblock (CTS) |
|
System mleczny | Nie
|
Dysza spieniająca |
|
Liczba przepisów | 3
|
Przepisy | espresso, mocne espresso, kawa
|
Liczba filiżanek czarnej kawy napełnianych jednocześnie, cykle | 2
|
Liczba filiżanek kawy z mlekiem napełnianych jednocześnie, cykle | 1
|
Regulacja pojemności jednostki zaparzającej ???? | 6-9
g |
Regulacja ilości wody w filiżance |
|
Regulacja stopnia zmielenia kawy | Ręczny (3 poziomy)
|
Automatyczne ustawienie mocy | 3
|
Liczba poziomów temperatury | 3
|
Automatyczny cykl podwójnego mielenia dla dużej kawy (220 ml) |
|
Regulacja wysokości wylotu kawy |
|
Maks. odległość dyszy kawy - tacka ociekowa | 10,5
cm |
Funkcja pary |
|
Wykrywanie kamienia | AUTOMATYCZNY
|
Program płukania | BRAK PROGRAMU
|
Program płukania systemu mlecznego | RĘCZNY
|
Program czyszczenia | RĘCZNY
|
Program czyszczenia systemu mlecznego | RĘCZNY
|
Funkcja przypominania o odkamienianiu | AUTOMATYCZNY
|
Zestaw powitalny | Pakiet 2 tabletek czyszczących XS 3000
|
Języki | Brak danych
|
Włącznik/Wyłącznik |
|
Programowanie automatycznego wyłączania |
|
Podstawka na filiżankę |
|
Wyjmowana tacka ociekowa |
|
Gwarancja | 2 LATA / 6000 CYKLI
|
Akcesoria
Dokumentacja techniczna
FAQ
Tak, w pełni automatyczne urządzenia do kawy są skablirowane do 3 poziomu twardości wody, ale ustawienie można zmienić, w zależności od rodzaju wody dostępnej w okolicy.
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody.
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody.
Aby zmienić grubość mielenia kawy, należy przesunąć skalę młynka podczas pracy (można usłyszeć dźwięk młynka przed wypłynięciem kawy).
Zaleca się dostosować urządzenie do twardości używanej wody. Można to ocenić za pomocą jednego z pasków dołączonych do urządzenia lub kontaktując się z dostawcą wody.
W celu zwiększenia smaku i trwałości urządzenia, zalecamy stosowanie wkładów Claris-Aqua Filter System. Wkład należy przykręcić do dna zbiornika i odpowiednio dostosować ustawienia.
Podłącz urządzenie, ale nie włączaj go.
Otwórz pokrywę serwisową.
Dokonaj ustawienia twardości wody.
Ustaw temperaturę kawy.
Ustaw mechanizm automatycznego odcięcia zasilania elektrycznego
Zamknij pokrywę serwisową.
Wyjmij, napełnij i zainstaluj zbiornik wody.
Wsyp kawę do odpowiedniego pojemnika.
Uruchom cykl parzenia samą wodą w celu przepłukania.
Ustaw grubość mielenia kawy.
W celu zwiększenia smaku i trwałości urządzenia, zalecamy stosowanie wkładów Claris-Aqua Filter System. Wkład należy przykręcić do dna zbiornika i odpowiednio dostosować ustawienia.
Podłącz urządzenie, ale nie włączaj go.
Otwórz pokrywę serwisową.
Dokonaj ustawienia twardości wody.
Ustaw temperaturę kawy.
Ustaw mechanizm automatycznego odcięcia zasilania elektrycznego
Zamknij pokrywę serwisową.
Wyjmij, napełnij i zainstaluj zbiornik wody.
Wsyp kawę do odpowiedniego pojemnika.
Uruchom cykl parzenia samą wodą w celu przepłukania.
Ustaw grubość mielenia kawy.
Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Inną metodą jest użycie 2 łyżek stołowych octu lub kwasku cytrynowego (np. z apteki) rozcieńczonych w pół litra ciepłej wody, a następnie wlanie roztworu do zbiornika wody.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Inną metodą jest użycie 2 łyżek stołowych octu lub kwasku cytrynowego (np. z apteki) rozcieńczonych w pół litra ciepłej wody, a następnie wlanie roztworu do zbiornika wody.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Urządzenie powiadomi cię o potrzebie wymiany filtra Claris Aqua Filter.
Wkład Claris należy wymieniać mniej więcej co każde 50 litrów wody lub przynajmniej co 2 miesiące.
Używając wkładu Claris, należy ustawić twardość wody na 0.
Wkład Claris należy wymieniać mniej więcej co każde 50 litrów wody lub przynajmniej co 2 miesiące.
Używając wkładu Claris, należy ustawić twardość wody na 0.
Tak, jeśli jest pokryty kamieniem.
Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta.
Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta.
Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Wykryto problem podczas przygotowywania napoju.
Urządzenie automatycznie uruchomiło się ponownie i jest gotowe do pracy.
Urządzenie automatycznie uruchomiło się ponownie i jest gotowe do pracy.
Usunąć filtr wody, jeśli jest zainstalowany. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zmienić ustawienie przycisku ziarnistości kawy w prawo, by uzyskać grubszo zmieloną kawę (wiele zależy od rodzaju użytej kawy).
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
W razie kilkukrotnego użycia z dyszy pary może wydostać się kilka kropel.
Sprawdź, czy w pojemniku na ziarna kawy jest kawa i czy jest ona podawana prawidłowo.
Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.
Zmniejsz objętość kawy za pomocą pokrętła. Wybierz przycisk kawy. Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę.
Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.
Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.
Zmniejsz objętość kawy za pomocą pokrętła. Wybierz przycisk kawy. Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę.
Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.
Sprawdź ustawienia temperatury wybranej kawy i w razie potrzeby je zmień.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Sprawdź prawidłowe ułożenie zbiornika.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Upewnij się, że rurka włożona do mleka nie jest zapchana. Sprawdź, czy elastyczna rurka jest włożona poprawnie do akcesorium, aby nie dostawało się powietrze. Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia, odblokuj wyjście akcesorium Auto-Cappuccino.
Większość dźwięku generowanego przez urządzenie pochodzi od młynka.
Pewien poziom dźwięku jest normalny podczas mielenia.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim wypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i za pomocą odkurzacza wyssać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.
Pewien poziom dźwięku jest normalny podczas mielenia.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim wypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i za pomocą odkurzacza wyssać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.
Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę. Usuń wkład Claris.
Ustawienia młynka należy zmieniać tylko podczas jego pracy.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej.
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Termin przydatności ziaren kawy zawsze opisany jest przez producenta kawy na opakowaniu.
Kawa ziarnista po otwarciu i kontakcie z tlenem bardzo szybko wietrzeje oraz traci swoje właściwości smakowe. Aby zachować dłuższą przydatność kawy oraz ograniczyć jej wietrzenie należy po otwarciu opakowania z kawą przesypać ziarna do szczelnego pojemnika i przechowywać z zacienionym suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie jest zalecane przechowywanie kawy w lodówce, pomimo krążącej opinii na ten temat. Kawa przechowywana w lodówce po wyjęciu bardzo szybko wilgotnieje na skutek zmiany temperatury, co niekorzystnie wpływa na jej właściwości smakowe jak i na proces mielenia w ekspresach automatycznych.Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.