Crème Brûlée z Kawą

  • Ilość osób4
  • Stopień trudnościŁatwe
  • Czas przygotowania
  • Czas gotowania

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml espresso
  • 80 g cukru
  • 6 żółtka
  • 3 łyżki jasnego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  • Wymieszać w rondelku mleko i śmietanę, a następnie doprowadzić do wrzenia.
  • Ubijać trzepaczką żółtka z cukrem do uzyskania kremowej, białej masy.
  • Dodać kawę, mleko i śmietanę i dokładnie wymieszać.
  • Nałożyć mieszankę do foremek.
  • Nagrzać piekarnik, a następnie piec w temperaturze 100°C.
  • Po upieczeniu krem powinien posiadać lekko sprężystą konsystencję.
  • Pozostawić do ostygnięcia. Tuz przed podaniem posypać krem cukrem trzcinowym, który następnie należy karmelizować przy pomocy palnika do créme brûlée lub wstawiając do nagrzanego piekarnika z górnym termoobiegiem.