Tiramisu Irish Coffee

  • Ilo?? os�b4
  • Stopie? trudno?ciŁatwe
  • Czas przygotowania

Sk?adniki

  • 4 żółtka + 6 białek
  • 80 g cukru pudru
  • 500 g kremu mascarpone
  • 2 espresso
  • 20 ml Whisky
  • 8 biszkoptów
  • 50 g dulce de leche (kajmak)
  • 3 jabłka
  • 30 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Spos�b przygotowania

  • Przygotować espresso i pozostawić do ostygnięcia.
  • Ubijać trzepaczką żółtka z cukrem pudrem do uzyskania kremowej, białej masy. Dodać krem mascarpone.
  • Ubić białka na sztywną pianę.
  • Ostrożnie włączyć białka do masy mascarpone.
  • Doprawić schłodzone espressi 20 ml whisky.
  • Obrać jabłka. Pokroić w niewielkie kostki i smażyć na patelni z dodatkiem masła i cukru przez około 5 minut.
  • Włożyć na dno szklanek łyżkę dulce de leche.
  • Następnie nasączyć biszkopty kawą i wyłożyć nimi dno szklanek.
  • Napełnić szklanki naprzemiennie warstwą kremu mascarpone i warstwą karmelizowanych jabłek, kończąc warstwą kremu.
  • Posypać gorzkim kakao i odstawić do lodówki.
  • Najlepiej przygotować tiramisu 24 godziny wcześniej.