Ekspres automatyczny KRUPS EA8108

Intensywny smak i aromat espresso
Przeczytaj więcej

Kluczowe zalety

Opis

Pyszne cappuccino przygotowane z łatwością

Czy marzysz o automatycznym ekspresie do przyrządzania espresso zapewniającym doskonały smak i intensywny aromat kawy? Odkryj urządzenie EA8108 wraz z całą linią ekspresów KRUPS Essential - jednocześnie eleganckich, wydajnych, niezawodnych i niedrogich! Dzięki panelowi sterowania możesz z łatwością zarządzać urządzeniem: dostosowywać stopień zmielenia ziarna, objętość napoju, a nawet temperaturę ekspresu. Mimo kompaktowych wymiarów urządzenie oferuje dużą pojemność: pojemnik na 260 g ziaren, zbiornik na 1,7 l wody, pojemnik na fusy, który wymaga opróżnienia dopiero po przygotowaniu 9 napojów!

Opatentowany kompaktowy system grzewczy Thermoblock marki KRUPS

Dane techniczne

Moc 1450  W
Ciśnienie 15  
Dostosowanie ilości TAK  
LED    
Wyświetlacz Przyciski  
Młynek do kawy produkowany w Szwajcarii Metalowy stożkowy młynek żarnowy  
Pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 260  g
Pojemność zbiornika na wodę 1.7  L
Wyjmowany zbiornik na wodę    
System wykrywania pustego zbiornika    
Pojemność zbiornika na fusy 9  
Opatentowany kompaktowy system Thermoblock (CTS)    
System mleczny Nie  
Dysza spieniająca    
Liczba przepisów 3  
Przepisy espresso, strong espresso, coffee  
Liczba filiżanek czarnej kawy napełnianych jednocześnie, cykle 2  
Liczba filiżanek kawy z mlekiem napełnianych jednocześnie, cykle 1  
Regulacja pojemności jednostki zaparzającej ???? 6-9  g
Regulacja ilości wody w filiżance    
Regulacja stopnia zmielenia kawy Ręczny (3 poziomy)  
Automatyczne ustawienie mocy 3  
Liczba poziomów temperatury 3  
Automatyczny cykl podwójnego mielenia dla dużej kawy (220 ml)    
Regulacja wysokości wylotu kawy    
Maks. odległość dyszy kawy - tacka ociekowa 10.5  cm
Funkcja pary    
Wykrywanie kamienia AUTOMATYCZNY  
Program płukania BRAK PROGRAMU  
Program płukania systemu mlecznego RĘCZNY  
Program czyszczenia RĘCZNY  
Program czyszczenia systemu mlecznego RĘCZNY  
Funkcja przypominania o odkamienianiu AUTOMATYCZNY  
Zestaw powitalny XS 3000 Packet of 2 cleaning tab  
Języki NA  
Włącznik/Wyłącznik    
Programowanie automatycznego wyłączania    
Podstawka na filiżankę    
Wyjmowana tacka ociekowa    
Kolory Black  
Gwarancja 2 YEARS / 6000 CYCLES  

Akcesoria

FAQ

Tak, w pełni automatyczne urządzenia do kawy są skablirowane do 3 poziomu twardości wody, ale ustawienie można zmienić, w zależności od rodzaju wody dostępnej w okolicy.
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody.
Aby zmienić grubość mielenia kawy, należy przesunąć skalę młynka podczas pracy (można usłyszeć dźwięk młynka przed wypłynięciem kawy).
Zaleca się dostosować urządzenie do twardości używanej wody. Można to ocenić za pomocą jednego z pasków dołączonych do urządzenia lub kontaktując się z dostawcą wody.
W celu zwiększenia smaku i trwałości urządzenia, zalecamy stosowanie wkładów Claris-Aqua Filter System. Wkład należy przykręcić do dna zbiornika i odpowiednio dostosować ustawienia.
Podłącz urządzenie, ale nie włączaj go.
Otwórz pokrywę serwisową.
Dokonaj ustawienia twardości wody.
Ustaw temperaturę kawy.
Ustaw mechanizm automatycznego odcięcia zasilania elektrycznego
Zamknij pokrywę serwisową.
Wyjmij, napełnij i zainstaluj zbiornik wody.
Wsyp kawę do odpowiedniego pojemnika.
Uruchom cykl parzenia samą wodą w celu przepłukania.
Ustaw grubość mielenia kawy.
Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Inną metodą jest użycie 2 łyżek stołowych octu lub kwasku cytrynowego (np. z apteki) rozcieńczonych w pół litra ciepłej wody, a następnie wlanie roztworu do zbiornika wody.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Urządzenie powiadomi cię o potrzebie wymiany filtra Claris Aqua Filter.
Wkład Claris należy wymieniać mniej więcej co każde 50 litrów wody lub przynajmniej co 2 miesiące.
Używając wkładu Claris, należy ustawić twardość wody na 0.
Tak, jeśli jest pokryty kamieniem.
Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta.
Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Częstotliwość czyszczenia ekspresu do kawy z kamienia zależy od twardości wody oraz sposobu jego użytkowania. Do sygnałów wskazujących na obecność kamienia należą: wydłużenie czasu przygotowywania kawy, powstawanie dużej ilości pary, hałas pod koniec cyklu lub zatrzymanie trwającego cyklu. Usuwanie kamienia powinno przeprowadzać się co 20–40 cykli lub raz w miesiącu, w zależności od twardości wody.
Wykryto problem podczas przygotowywania napoju.
Urządzenie automatycznie uruchomiło się ponownie i jest gotowe do pracy.
Usunąć filtr wody, jeśli jest zainstalowany. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zmienić ustawienie przycisku ziarnistości kawy w prawo, by uzyskać grubszo zmieloną kawę (wiele zależy od rodzaju użytej kawy).
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
W razie kilkukrotnego użycia z dyszy pary może wydostać się kilka kropel.
Sprawdź, czy w pojemniku na ziarna kawy jest kawa i czy jest ona podawana prawidłowo.
Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.
Zmniejsz objętość kawy za pomocą pokrętła. Wybierz przycisk kawy. Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę.
Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.
Sprawdź ustawienia temperatury wybranej kawy i w razie potrzeby je zmień.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Sprawdź prawidłowe ułożenie zbiornika.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Upewnij się, że rurka włożona do mleka nie jest zapchana. Sprawdź, czy elastyczna rurka jest włożona poprawnie do akcesorium, aby nie dostawało się powietrze. Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia, odblokuj wyjście akcesorium Auto-Cappuccino.
Większość dźwięku generowanego przez urządzenie pochodzi od młynka.
Pewien poziom dźwięku jest normalny podczas mielenia.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim wypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i za pomocą odkurzacza wyssać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.
Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę. Usuń wkład Claris.
Ustawienia młynka należy zmieniać tylko podczas jego pracy.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej.
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Najlepszym sposobem na przedłużenie przydatności do spożycia kawy ziarnistej jest przechowywanie jej w hermetycznym pojemniku w lodówce. W ten sposób można przechowywać ziarna przez co najmniej 3 miesiące.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.

Polecane produkty

Scroll To Top