JAK ZROBIĆ PERFEKCYJNE ESPRESSO?

JAK ZROBIĆ PERFEKCYJNE ESPRESSO?

Mówi to już sama jego nazwa - espresso musi być gotowe w minutę i należy je serwować w małych filiżankach do natychmiastowego spożycia. Kawa espresso stanowi kompleksowy napój pełen skoncentrowanych aromatów, które odróżniają ją od innych produktów. Espresso jest przede wszystkim roztworem, ponieważ stanowi mieszaninę złożoną z najróżniejszych substancji (kwasy, proteiny, cukier, tłuszcze i inne substancje). Chodzi tu również o emulsję, ponieważ espresso zawiera olejki, które zamykają aromaty, stanowią o istocie kawy i pieszczą kubki smakowe. Wreszcie espresso jest zawiesiną ze względu na pokrywającą je gęstą, orzechowo-brązową creme. (Artykuł proponowany przez illycaffè Francja)

Formuła

Zbyt długi czas przepływu powoduje, że kawa jest „przeekstrahowana“, ma dużą zawartość kofeiny i gorzki.  kwaskowy smak. Ekstremalnie krótki czas przepływu daje z kolei kawę „niedoekstrahowaną”, kwaśną i o niewielkich walorach smakowych. s\Stopień zmielenia kawy także może wpływać na wynik ekstrakcji w odniesieniu do czasu, objętości i aromatów. Kawa na espresso musi więc być drobno zmielona, by szybciej zagwarantować optymalną ekstrakcję wszystkich aromatów.