ESSENTIAL EA819

Łatwy sposób na mleczną kawę za jednym dotknięciem
Przeczytaj więcej
Referencja : EA819N10

Kluczowe zalety

Opis

Ekspres automatyczny Arabica Latte

Ekspres automatyczny KRUPS Arabica Latte to prosty sposób na przygotowanie Twojego ulubionego kremowego cappuccino za jednym dotknięciem. Ekspres gwarantuje intensywny smak i aromat oraz idealną temperaturę kawy już od pierwszej filiżanki. Dzięki dużemu ekranowi LCD i funkcji przygotowania napoju za jednym dotknięciem obsługa ekspresu jest intuicyjna. Ekspres daje możliwość zapisania 4 ulubionych napojów. Teraz we własnym domu możesz cieszyć się pełnym aromatu espresso lub kremowym cappuccino o doskonałych proporcjach! Technologia Quattro Force zapewnia najwyższej jakości kawę – bez żadnych kompromisów: od ziarna aż po filiżankę. Brak konieczności wyjmowania i czyszczenia systemu zaparzającego oraz funkcja automatycznego płukania systemu spieniającego sprawiają, że ekspres jest łatwy w czyszczeniu.

Dane techniczne

GLOBALNE
Wyświetlacz Przyciski  
Moc 1450  W
Dostosowanie ilości TAK  
Ciśnienie 15  
Młynek do kawy produkowany w Szwajcarii Metalowy stożkowy młynek żarnowy  
Pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 260  g
Pojemność zbiornika na wodę 1.7  L
Wyjmowany zbiornik na wodę    
System wykrywania pustego zbiornika    
Pojemność zbiornika na fusy 9  
Opatentowany kompaktowy system Thermoblock (CTS)    
Liczba przepisów 5  
Funkcja One-Touch-Cappuccino    
System mleczny One-Touch-Cappuccino  
Dysza spieniająca    
Przepisy Ristretto, Espresso, Lungo, Cappuccino, Latte macchiato  
DANE TECHNICZNE
Liczba filiżanek czarnej kawy napełnianych jednocześnie, cykle 2  
Liczba filiżanek kawy z mlekiem napełnianych jednocześnie, cykle 1  
Regulacja pojemności jednostki zaparzającej 6-9  g
Regulacja ilości wody w filiżance    
Regulacja stopnia zmielenia kawy Ręczny (3 poziomy)  
Liczba poziomów temperatury 3  
Automatyczne ustawienie mocy 3  
Regulacja temperatury kawy 3  
Automatyczny cykl podwójnego mielenia dla dużej kawy (220 ml)    
Maks. odległość dyszy kawy - tacka ociekowa 11  cm
Regulacja wysokości wylotu kawy    
Funkcja pary    
KONSERWACJA
Wykrywanie kamienia AUTOMATYCZNY  
Program płukania AUTOMATYCZNY  
Program płukania systemu mlecznego AUTOMATYCZNY  
Program czyszczenia AUTOMATYCZNY  
Program czyszczenia systemu mlecznego AUTOMATYCZNY  
Funkcja przypominania o odkamienianiu AUTOMATYCZNY  
System filtrowania wody    
INNE
Programowanie automatycznego wyłączania    
Wyjmowana tacka ociekowa    
Włącznik/Wyłącznik    
Podstawka na filiżankę    
Kolory Noir  

Dokumentacja techniczna

FAQ

Tak, w pełni automatyczne urządzenia do przyrządzania espresso są skalibrowane do 3 poziomu twardości wody, ale ustawienie można zmienić, w zależności od rodzaju wody dostępnej w okolicy.
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody. Informację tę można również uzyskać w urzędzie gminy.
Aby zmienić grubość mielenia kawy, należy przesunąć skalę młynka (pokrętło znajdujące się w pojemniku na ziarna kawy) podczas pracy młynka (słychać dźwięk młynka przed wypłynięciem kawy).
Zalecane jest dostosowanie ustawienia urządzenia do twardości używanej wody. Można to ocenić za pomocą jednego z pasków dołączonych do urządzenia lub kontaktując się z dostawcą wody.
W celu poprawy smaku i zwiększenia trwałości urządzenia zalecamy stosowanie wkładów Claris-Aqua Filter System. Wkład należy przykręcić do dna zbiornika i odpowiednio dostosować ustawienia.
Podłącz urządzenie do sieci, ale nie włączaj go.
Otwórz pokrywę serwisową.
Wybierz na urządzeniu ustawienie odpowiadające twardości wody.
Ustaw temperaturę kawy.
Ustaw mechanizm automatycznego odcięcia zasilania elektrycznego.
Zamknij pokrywę serwisową.
Wyjmij, napełnij i włóż zbiornik wody.
Wsyp kawę do odpowiedniego pojemnika.
Urządzenia są testowane w fabryce, więc przy pierwszym użyciu mogą znajdować się w nich resztki kawy.
Uruchom cykl parzenia z samą wodą w celu przepłukania.
Ustaw grubość mielenia kawy.
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Inną metodą jest użycie 2 łyżek stołowych octu lub kwasku cytrynowego (np. z apteki) rozcieńczonych w pół litra ciepłej wody, a następnie wlanie roztworu do zbiornika wody.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Urządzenie powiadomi cię o potrzebie wymiany filtra Claris Aqua Filter.
Wkład Claris należy wymieniać mniej więcej co każde 50 litrów wody lub przynajmniej co 2 miesiące.
Tak, jeśli jest pokryty kamieniem.
Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta.
Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Usunąć filtr wody, jeśli jest zainstalowany. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zmienić ustawienie przycisku ziarnistości kawy w prawo, by uzyskać grubszo zmieloną kawę (wiele zależy od rodzaju użytej kawy).
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
W razie kilkukrotnego użycia z dyszy pary może wydostać się kilka kropel.
Sprawdź, czy w pojemniku na ziarna kawy jest kawa i czy jest ona podawana prawidłowo.
Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.
Zmniejsz objętość wybranej kawy za pomocą pokrętła (znajdującego się w pojemniku na ziarna kawy). Wybierz przycisk kawy. Przesuń przycisk grubości mielenia kawy w lewo, by uzyskać drobniej zmieloną kawę.



Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.
Sprawdź ustawienia temperatury wybranej kawy i w razie potrzeby je zmień.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Sprawdź prawidłowe ułożenie zbiornika.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Upewnij się, że rurka włożona do mleka nie jest zatkana.
Sprawdź, czy elastyczna rurka jest włożona poprawnie do akcesorium, aby nie dostawało się powietrze.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia odblokuj wylot akcesorium Auto-Cappuccino.
Przypominamy, że to akcesorium musi być czyszczone po każdym parzeniu.
Większość dźwięku generowanego przez urządzenie pochodzi od młynka. Pewien poziom dźwięku jest normalny podczas mielenia.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim przypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i odkurzaczem wessać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.

Jeśli urządzenie nadal emituje nietypowy hałas, zapraszamy do kontaktu z naszym działem obsługi klienta.
Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę. Usuń wkład Claris.
Ustawienia młynka należy zmieniać tylko podczas jego pracy.
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej.
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.

Termin przydatności ziaren kawy zawsze opisany jest przez producenta kawy na opakowaniu.

Kawa ziarnista po otwarciu i kontakcie z tlenem bardzo szybko wietrzeje oraz traci swoje właściwości smakowe. Aby zachować dłuższą przydatność kawy oraz ograniczyć jej wietrzenie należy po otwarciu opakowania z kawą przesypać ziarna do szczelnego pojemnika i przechowywać z zacienionym suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie jest zalecane przechowywanie kawy w lodówce, pomimo krążącej opinii na ten temat. Kawa przechowywana w lodówce po wyjęciu bardzo szybko wilgotnieje na skutek zmiany temperatury, co niekorzystnie wpływa na jej właściwości smakowe jak i na proces mielenia w ekspresach automatycznych.
Scroll To Top