Ekspres kolbowy CALVI LATTE XP3458

Prawdziwie kremowe cappuccino z kompaktowego ekspresu KRUPS Calvi Latte
Przeczytaj więcej

Kluczowe zalety

Opis

 

Idealny do przygotowania doskonałego cappuccino z pyszną kremową pianką

  Ekspres kolbowy Calvi Latte pozwala na przygotowanie cappuccino z pyszną kremową pianką w zaciszu domowym. Jest wyposażony w akcesorium do cappuccino i wykorzystuje zaawansowaną technologię do przygotowania wyjątkowych napojów z perfekcyjną pianką. Dzięki wykorzystaniu technologii Thermoblock i użyciu pompy o mocy 15 barów możesz przygotować cappuccino i latte jak w prawdziwej kawiarni, a wszystko to dzięki kompaktowemu urządzeniu zaprojektowanemu tak, by pasować idealnie do każdej kuchni. Wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 1 litra umożliwia wygodne napełnianie i dostosowanie ilości wody do potrzeb. Elektroniczna regulacja temperatury gwarantuje optymalną temperaturę kawy od pierwszej do ostatniej filiżanki, natomiast za pomocą ustawień ręcznych możesz indywidualnie dostosować rezultaty w zależności od upodobań. Ekspres do kawy Calvi Latte: przygotowanie doskonałego cappuccino i latte w domu nigdy wcześniej nie było tak łatwe.

Dane techniczne

Elektroniczna regulacja temperatury    
Kompaktowy system grzewczy Thermoblock    
Ubijanie Spoon  
Możliwość używania miękkich saszetek    
Liczba filiżanek do przygotowania jednocześnie 2  
Wyjmowana tacka ociekowa    
Gwarancja 2 YEARS  
Funkcja pary    
Automatyczne wyłączanie (wyłączanie po) 5  min
Dysza spieniająca    
Wyjmowany zbiornik na wodę    
Pojemność zbiornika na wodę 1.1  L
Włącznik/Wyłącznik    

Akcesoria

Dokumentacja techniczna

FAQ

Zawsze używaj zimnego (prosto z lodówki) i bardzo świeżego mleka. Pianę można uzyskać z każdego mleka, o ile jest zimne i świeże. Jeżeli używasz mleka odtłuszczonego, lepsze wyniki osiągniesz z mlekiem o przedłużonej trwałości. Upewnij się, że zbiornik, którego używasz do spieniania mleka, również jest zimny/schłodzony. Pojemniki ze stali nierdzewnej lub szkła pozwalają uzyskać najlepsze wyniki.
Spienianie mleka - w 6 krokach:
• Wybierz pojemnik w odpowiednim rozmiarze i napełnij do połowy ZIMNYM mlekiem.
• Włóż końcówkę dyszy pod powierzchnię mleka.
• Szybko otwórz zawór pary, przekręć z połowy na pozycję pełnego otwarcia.
• Opuszczaj pojemnik do czasu, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk SSSST…SSSST.
• Nadal opuszczaj pojemnik (NIE KOŁYSAĆ!), w sposób przypominający windę, przenosząc mleko w górę pojemnika, tworząc gęstą pianę.
• Podgrzewaj mleko, aż termometr (jeżeli posiadasz) wskaże temperaturę w okolicach 60⁰C.
Zakręć zawór, wyjmij i bezzwłocznie wytrzyj BEZZWŁOCZNIE dyszę pary.
Wetknij cienką igłę w zablokowany otwór. Aby upewnić się, czy dysza pary jest czysta, zawsze przekręć na chwilę pokrętło pary na pozycję pary, aby usunąć resztki mleka z dyszy (podstaw pusty pojemnik na krople) po każdym parzeniu cappuccino. Czyść dyszę pary i wspomagacz spieniania wilgotną ściereczką bezpośrednio po spienianiu.
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Nie należy myć przyrządów do robienia kawy w zmywarce.
Należy regularnie opróżniać tacę zbiorczą oraz, w razie potrzeby, czyścić ją oraz sitko wodą i niewielką ilością łagodnego detergentu, a następnie opłukać i wysuszyć.
Głowicę do parzenia, uchwyt filtra oraz filtr należy po każdym użyciu wyczyścić wilgotną ściereczką, a uchwyt filtra oraz filtr należy przeczyścić również łagodnym detergentem i wodą. Wypłukać i wysuszyć.
Podobnie należy postąpić z tacą nagrzewającą.
Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Inną metodą jest użycie 2 łyżek stołowych octu lub kwasku cytrynowego (np. z apteki) rozcieńczonych w pół litra ciepłej wody, a następnie wlanie roztworu do zbiornika wody.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Tak, jeśli jest pokryty kamieniem.
Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta.
Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Sprawdź, czy używasz bardzo świeżego i zimnego mleka. Sprawdź, czy dysza pary i wspomagacz spieniania nie są zablokowane.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej.
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Kawę mieloną należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub paczkach. Aby jeszcze dłużej zachowała swoją świeżość, może być przechowywana w lodówce.
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.
Średnie lub drobne mielenie (lecz nie zbyt drobne). Możesz również poprosić o zmielenie kawy na espresso.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.
Scroll To Top