Kawowe Brownie

  • Ilość osób12
  • Stopień trudnościŁatwe
  • Czas przygotowania
  • Czas gotowania

Składniki

  • 40 ml espresso
  • 125 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady premium
  • 150 g jasnego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 70 g mąki
  • 80 g orzechów włoskich lub innych orzechów
  • 20 g masła + 20 g drobnego cukru do formy do ciasta

Sposób przygotowania

  • Roztopić w garnku masło i czekoladę, następnie wleć kawę i dobrze wymieszać.
  • Ubijać trzepaczką żółtka z cukrem do uzyskania kremowej, białej masy, a następnie dodać mąkę.
  • Dodać roztopioną czekoladę z masłem i kawą oraz orzechy.
  • Przelać uzyskaną mieszankę do wysmarowanej masłem i cukrem formy do ciasta.
  • Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio upieczone, nakłuwając je cienkim nożem. Po wyjęciu, ostrze powinno być lekko oblepione ciastem.
  • Przed pokrojeniem, pozostawić brownie do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówki

Podawać do kawy, z dodatkiem crème anglaise.