Mocha Cookies

  • Ilość osób30
  • Stopień trudnościŁatwe
  • Czas przygotowania
  • Czas gotowania

Składniki

  • 110 g lekko solonego masła
  • 175 g płatków czekoladowych
  • 200 g jasnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 40 ml espresso
  • 230 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  • Ubić trzepaczką masło, cukier i jajko. Dodać espresso.
  • Do uzyskanej mieszanki powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać płatki czekoladowe.
  • Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je na blasze do pieczenia pokrytą antyadhezyjnym papierem do pieczenia. Używając tylnej części łyżki stołowej, zanurzonej w letniej wodzie, rozprowadzać ciasto tak, aby uzyskać cookies o regularnej formie.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.