Składniki
- 80 ml kawy
- 1 łyżeczka kremu z kasztanów
- 20 ml mleka
- 50 ml śmietany kremówki UHT 50%
- 10 ml likieru Grand Marnier
- 1 pomarańcza (nie woskowana)
- 1 kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania
- Wlać mleko do szklanki lub filiżanki i spienić za pomocą parowej dyszy. Dodać krem z kasztanów i dokładnie wymieszać. Wlać do szerokiej filiżanki.
- Zalać kawą.
- Doprawić likierem Grand Marnier i ubić trzepaczką.
- Delikatnie nałożyć otrzymany krem na wierzch napoju.
- Pokroić kandyzowaną skórkę z pomarańczy w drobne kosteczki i nałożyć je na krem, a następnie posypać niewielką ilością startej skórki pomarańczowej.
Wskazówki
Bitą śmietanę można przygotować przy użyciu syfonu.