Automatyczny ekspres QUATTRO FORCE EA82FD

Kompaktowe wymiary, intensywny smak i aromat kawy
Przeczytaj więcej
Referencja : EA82FD10

Kluczowe zalety

Opis

SPOTKANIE DOSKONAŁEGO ESPRESSO Z CAPPUCCINO ZA JEDNYM DOTKNIĘCIEM

Od doskonałego cappuccino o niezrównanym standardzie jakości dzieli Cię tylko jedno dotknięcie. Ten w pełni automatyczny ekspres do kawy łączy systemy One-Touch-Cappuccino i Quattro Force, w najwyższym stopniu wykorzystując potencjał esencji kawy dla uzyskania wyników o profesjonalnej jakości. System Quattro Force doskonali cztery najważniejsze etapy przygotowywania idealnego espresso: mielenie, ubijanie, parzenie i czyszczenia. Młynek Active Speed jest o 20% szybszy*, natomiast idealne ubijanie o sile 30 kg uzyskuje się za pomocą systemu hydraulicznego wykorzystującego technologię KRUPS. Na koniec optymalizator parzenia zapewnia parzenie na wysokim poziomie, którego efektem jest doskonała filiżanka kawy zaparzona dokładnie według upodobań użytkownika. Espresseria KRUPS Quattro Force: doskonałe wyniki, od ziarna do filiżanki. * w porównaniu do poprzedniego młynka KRUPS

Doskonale kremowe cappuccino za pomocą jednego przycisku

Dane techniczne

Podstawowe informacje
Panel sterowania Wyświetlacz  
Program czyszczenia systemu mlecznego Automatyczny  
System mleczny
System mleczny One Touch Cappuccino  
Napoje i przepisy
Ustawienia mocy kawy 3  
Liczba czarnych kaw jednocześnie 2  
Regulacja wielkości kawy    
Kawy mleczne Automatyczne za jednym dotknięciem  
Ustawienia kawy
Liczba mlecznych kaw jednocześnie 1  
Regulacja stopnia zmielenia kawy Ręczny (3 poziomy)  
Liczba poziomów temperatury 3  
Automatyczny cykl podwójnego mielenia dla dużej kawy (220 ml)    
Maksymalna odległość dyszy kawy od tacki ociekowej 11,7  cm
Regulacja wysokości wylotu kawy    
Funkcja gorącej wody    
Dodatkowe funkcje
Interfejs Wyświetlacz LCD  
Zegar    
Programowanie automatycznego wyłączania    
Wyjmowana tacka ociekowa    
Włącznik/Wyłącznik    
Programowanie automatycznego włączania    
Kolory METALOWY  
Dane techniczne
Moc 1450  
Dostosowanie ilości Tak  
Ciśnienie 15  
Młynek do kawy Metalowy stożkowy młynek żarnowy  
Pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 275  g
Pojemność zbiornika na wodę 1,7  L
System wykrywania pustego zbiornika    
Pojemność zbiornika na fusy NIE  
Opatentowany system Thermoblock (CTS)    
Konserwacja i utrzymanie
Wykrywanie kamienia Automatyczny  
Program płukania Ręczny  
Program płukania systemu mlecznego Automatyczny  
Program czyszczenia Automatyczny  
Funkcja przypominania o odkamienianiu Automatyczny  
System filtrowania wody    
Zbiornik na wodę
Wyświetlacz LCD  
Wygoda użytkowania
Wyjmowany zbiornik na wodę Tak  

Akcesoria

Dokumentacja techniczna

FAQ

Tak, w pełni automatyczne urządzenia do przyrządzania espresso są skalibrowane do 3 poziomu twardości wody, ale ustawienie można zmienić, w zależności od rodzaju wody dostępnej w okolicy.
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody. Informację tę można również uzyskać w urzędzie gminy.
Przekręć pokrętło regulacji znajdujące się w pojemniku na ziarna kawy.

Regulację grubości mielenia należy wykonywać w trakcie mielenia stopniowo po jednym nacięciu (zanim zacznie wypływać kawa, będzie można usłyszeć odgłos pracującego młynka).



Według modelu:
Wkład Claris należy wymieniać co około 50 litrów wody lub co najmniej raz na 2 miesiące.
W zależności od modelu urządzenie może automatycznie wyświetlać powiadomienie o konieczności wymiany filtra.
Nieusuwanie nagromadzonego osadu wapiennego może wpływać na wydajność urządzenia.
Regularne pozbywanie się kamienia pozwoli zachować prawidłowe funkcjonowanie urządzeń i zapewni ich dłuższą trwałość dzięki usuwaniu osadów wapiennych lub kamienia we wszystkich podzespołach, które mają regularny kontakt z wodą.
Wszystkie nasze ekspresy są wyposażone w funkcję informowania o konieczności usunięcia kamienia.
Brak alertu o konieczności usunięcia kamienia jest normalny w przypadku niewielkiego zużycia pary/gorącej wody.
Ekspres do kawy jest wyposażony w licznik, który automatycznie powiadamia o konieczności usunięcia kamienia po określonej liczbie zaparzeń parą/gorącą wodą i na podstawie kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.
Ekspres do kawy jest wyposażony w licznik, który automatycznie powiadamia o konieczności usunięcia kamienia po określonej liczbie zaparzeń parą/gorącą wodą i na podstawie kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.
Dlatego normalne jest niewyświetlanie powiadomień w przypadku rzadkiego używania pary/gorącej wody.
Nie ma konieczności usuwania kamienia, dopóki nie zostanie wyświetlony odpowiedni alert.
Aby usunąć kamień, postępuj zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji obsługi.
Zalecamy usunięcie kamienia natychmiast po wyświetleniu monitu. Używaj produktu do usuwania kamienia, który jest odpowiednio dawkowany i został przetestowany przez nasze zespoły. Umożliwi to skuteczne usuwanie kamienia bez ryzyka uszkodzenia podzespołów ekspresu.
Nie jest konieczne usuwanie kamienia bez zasygnalizowania takiej potrzeby przez ekspres.
Aby utrzymać wysoką jakość napojów, po zaparzeniu określonej liczby filiżanek kawy należy wyczyścić i odtłuścić cały obieg kawy, używając tabletki czyszczącej.

Ekspres jest wyposażony w program, który automatycznie wyświetla powiadomienie, gdy czyszczenie jest konieczne, w zależności od kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.

Zalecamy czyszczenie ekspresu natychmiast po wyświetleniu powiadomienia oraz stosowanie tabletek, których dawkowanie zostało doskonale dostosowane i przetestowane przez nasze zespoły pod kątem ich skutecznego działania bez ryzyka uszkodzenia wewnętrznych elementów urządzenia.
Twój ekspres ma unikalną konstrukcję wykorzystującą technologię hydrauliczną do parzenia doskonałej kawy.

Konstrukcja ta umożliwia płukanie obiegu kawy pod ciśnieniem i automatyczne opróżnianie po każdej filiżance: co gwarantuje doskonałą higienę całego układu.

Ten unikalny system:
  • Zapewnia, że wewnątrz urządzenia nie ma pozostałości wody, co ogranicza osadzaniu się kamienia i gwarantuje długotrwałą wydajność. Po każdym użyciu na tacce ociekowej można zauważyć resztki wody, co jest wynikiem automatycznego płukania/opróżniania układu.
  • Ogranicza konieczność czyszczenia i konserwacji do minimum, dzięki czemu możesz delektować się pyszną kawą bez żadnych problemów.
Tacka ociekowa
Tacka ociekowa służy do zbierania wody lub kawy, które wylewają się z urządzenia podczas parzenia i po jego zakończeniu. Dlatego tacka musi być zawsze włożona do urządzenia i należy ją regularnie opróżniać. Ze względów higienicznych zalecamy codzienne opróżnianie tacki ociekowej i pozostawianie jej do całkowitego wyschnięcia przed ponownym włożeniem do ekspresu.
Gdy pływak znajduje się w górnym położeniu, oznacza to przepełnienie. Opróżnij tackę ociekową.

Pojemnik na fusy
Do tego pojemnika trafiają fusy pozostałe po parzeniu kawy.
Ze względów higienicznych zalecamy codzienne mycie pojemnika na fusy ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń, a następnie pozostawienie go do całkowitego wyschnięcia przed ponownym umieszczeniem w ekspresie.
Konieczność opróżnienia pojemnika na fusy zostanie zasygnalizowana na wyświetlaczu.
Można go opróżniać częściej, ale gdy ekspres jest włączony, włóż pojemnik z powrotem, aby ekspres zarejestrował, że nastąpiło opróżnienie fusów.
Ważne:
• Brak regularnego opróżniania pojemnika na fusy, jak opisano powyżej, może spowodować uszkodzenie urządzenia.
• Nie myj pojemnika na fusy w zmywarce do naczyń.

Zbiornik na wodę
Aby zachować aromat kawy oraz ze względów higienicznych, zalecamy używanie świeżej wody, codzienne czyszczenie zbiornika na wodę gorącą wodą i gąbką, a następnie pozostawienie go do wyschnięcia przed ponownym umieszczeniem w ekspresie.

Pojemnik na ziarna kawy
Ziarna kawy mogą pozostawić tłusty osad na bokach pojemnika, co może wpływać na jakość napoju. Aby zachować aromat napoju i ze względów higienicznych, zalecamy przecieranie pojemnika na ziarna kawy czystą, miękką i suchą ściereczką przed każdym ponownym napełnieniem.
Ważne: Do czyszczenia pojemnika na ziarna kawy nie używaj wody, ponieważ mogłaby ona spowodować uszkodzenie ekspresu.
Zalecamy usuwanie kamienia tylko wtedy, gdy pojawi się powiadomienie, aby uniknąć uszkodzenia elementów, na których nie ma osadu.

W ciągu pierwszych kilku miesięcy użytkowania, jeśli liczba zaparzonych napojów nie jest wystarczająca do włączenia monitu o konieczności usunięcia kamienia, nie ma możliwości wcześniejszego ręcznego włączenia programu usuwania kamienia.
W zależności od modelu po zaparzeniu tej liczby napojów możliwe jest ręczne włączenie programu usuwania kamienia.
Nie trzeba uruchamiać programu czyszczenia natychmiast po wyświetleniu monitu, ale należy to zrobić w krótkim czasie.
Monit o konieczności czyszczenia będzie widoczny na wyświetlaczu, aż wyczyścisz ekspres.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Usunąć filtr wody, jeśli jest zainstalowany. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zmienić ustawienie przycisku ziarnistości kawy w prawo, by uzyskać grubszo zmieloną kawę (wiele zależy od rodzaju użytej kawy).
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
W razie kilkukrotnego użycia z dyszy pary może wydostać się kilka kropel.
  • Sprawdź, czy w pojemniku na ziarna kawy jest kawa i czy jest ona podawana prawidłowo.

  • Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.

  • Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.

  • Ustaw grubość mielenia kawy, obracając pokrętłem regulacji znajdującym się w pojemniku na ziarna kawy.



    Według modelu:
Sprawdź ustawienia temperatury wybranej kawy i w razie potrzeby je zmień.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Sprawdź prawidłowe ułożenie zbiornika.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Upewnij się, że rurka włożona do mleka nie jest zatkana.
Sprawdź, czy elastyczna rurka jest włożona poprawnie do akcesorium, aby nie dostawało się powietrze.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia odblokuj wylot akcesorium Auto-Cappuccino.
Przypominamy, że to akcesorium musi być czyszczone po każdym parzeniu.
Większość dźwięku generowanego przez urządzenie pochodzi od młynka. Pewien poziom dźwięku jest normalny podczas mielenia.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim przypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i odkurzaczem wessać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.

Jeśli urządzenie nadal emituje nietypowy hałas, zapraszamy do kontaktu z naszym działem obsługi klienta.
Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę. Usuń wkład Claris.
Ustawienia młynka należy zmieniać tylko podczas jego pracy.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.

Termin przydatności ziaren kawy zawsze opisany jest przez producenta kawy na opakowaniu.

Kawa ziarnista po otwarciu i kontakcie z tlenem bardzo szybko wietrzeje oraz traci swoje właściwości smakowe. Aby zachować dłuższą przydatność kawy oraz ograniczyć jej wietrzenie należy po otwarciu opakowania z kawą przesypać ziarna do szczelnego pojemnika i przechowywać z zacienionym suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie jest zalecane przechowywanie kawy w lodówce, pomimo krążącej opinii na ten temat. Kawa przechowywana w lodówce po wyjęciu bardzo szybko wilgotnieje na skutek zmiany temperatury, co niekorzystnie wpływa na jej właściwości smakowe jak i na proces mielenia w ekspresach automatycznych.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.

Polecane produkty

Scroll To Top