Espresso Master EA8808 Cappuccino za jednym dotknięciem

Ciesz się dłużej wspólną chwilą, przygotowując dwie mleczne kawy jednocześnie  
Przeczytaj więcej

Kluczowe zalety

Opis

Dwie filiżanki cappuccino jednocześnie

Ciesz się dłużej wspólną chwilą. Dziel się z najbliższymi smakiem pysznego cappuccino lub latte, dzięki funkcji 2-in-1 Touch Cappuccino, która pozwala przygotować dwie kawy jednocześnie. Wygoda używania, połączona ze smakiem wspaniałych, idealnie spienionych napojów gwarantuje niezwykłe doznania zmysłowe. Dzięki intuicyjnemu wyświetlaczowi dotykowemu z łatwością możesz dostosować moc, objętość i ilość filiżanek kawy, a także zapisać ulubione ustawienia. Smakuj idealne cappuccino i espresso, korzystając z bogatego wyboru kaw czarnych i mlecznych, dopasowanych do gustu każdego.

Akcesoria

Dokumentacja techniczna

FAQ

Stosuj się do wytycznych dotyczących odkamieniania urządzenia podanych w instrukcji użytkowania twojego urządzenia, gdyż wytyczne mogą się różnić w zależności od modelu.
Zalecamy użycie środka odkamieniającego od producenta.
Inną metodą jest użycie 2 łyżek stołowych octu lub kwasku cytrynowego (np. z apteki) rozcieńczonych w pół litra ciepłej wody, a następnie wlanie roztworu do zbiornika wody.
Przy parzeniu przeciętnie 4 filiżanek dziennie i twardej wodzie, zalecamy odkamienianie urządzenia przynajmniej co 3 miesiące.
Jeśli w twojej okolicy woda jest bardzo twarda, może zajść konieczność częstszego odkamieniania.
Urządzenie powiadomi cię o potrzebie wymiany filtra Claris Aqua Filter.
Wkład Claris należy wymieniać mniej więcej co każde 50 litrów wody lub przynajmniej co 2 miesiące.
Używając wkładu Claris, należy ustawić twardość wody na 0.
Tak, jeśli jest pokryty kamieniem.
Czyszczenie należy przeprowadzić jedynie za pomocą wody i/lub środków czyszczących zalecanych przez producenta.
Może to zapobiec zapchaniu się ujścia wody oraz problemom higienicznym
Kamień w sposób naturalny osadza się wewnątrz ekspresów do kawy. Regularne usuwanie takiego osadu chroni ekspres przed uszkodzeniem i wydłuża okres użytkowania. Zapewnia także utrzymanie najwyższej jakości przyrządzanej kawy. Kamień może również trwale pogorszyć wydajność urządzenia.
Usunąć filtr wody, jeśli jest zainstalowany. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zmienić ustawienie przycisku ziarnistości kawy w prawo, by uzyskać grubszo zmieloną kawę (wiele zależy od rodzaju użytej kawy).
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
W razie kilkukrotnego użycia z dyszy pary może wydostać się kilka kropel.
Sprawdź ustawienia temperatury wybranej kawy i w razie potrzeby je zmień.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Sprawdź prawidłowe ułożenie zbiornika.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę. Usuń wkład Claris.
Ustawienia młynka należy zmieniać tylko podczas jego pracy.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej.
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.

Termin przydatności ziaren kawy zawsze opisany jest przez producenta kawy na opakowaniu.

Kawa ziarnista po otwarciu i kontakcie z tlenem bardzo szybko wietrzeje oraz traci swoje właściwości smakowe. Aby zachować dłuższą przydatność kawy oraz ograniczyć jej wietrzenie należy po otwarciu opakowania z kawą przesypać ziarna do szczelnego pojemnika i przechowywać z zacienionym suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie jest zalecane przechowywanie kawy w lodówce, pomimo krążącej opinii na ten temat. Kawa przechowywana w lodówce po wyjęciu bardzo szybko wilgotnieje na skutek zmiany temperatury, co niekorzystnie wpływa na jej właściwości smakowe jak i na proces mielenia w ekspresach automatycznych.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.
Scroll To Top