Evidence EA8901 Dwie kawy mleczne za jednym dotknięciem

Sztuka parzenia kawy
Przeczytaj więcej
Referencja : EA890110

Kluczowe zalety

Opis

Intensywne espresso i aromatyczne cappuccino

Automatyczny ekspres do kawy KRUPS Evidence powstał z dbałością o najmniejsze detale, dzięki czemu pozwala delektować się niezrównanym smakiem napojów kawowych. 15 automatycznych programów otwiera przed Tobą świat kawy – od aromatycznego espresso po idealnie wyważone cappuccino przygotowane za jednym dotknięciem. Dodatkowa porcja espresso zapewnia jeszcze więcej aromatu i energii w każdej filiżance, a opcja ciemnej kawy dostarcza pełnego i intensywnego smaku. Ten łatwy w obsłudze ekspres wyposażono w technologię KRUPS Quattro Force, dzięki której kawa jest tak smaczna i aromatyczna, że na pewno poczujesz różnicę. Wbudowany szwajcarski młynek, porównywalny do młynków baristycznych, gwarantuje najwyższą jakość pracy. Urządzenie pozwala przygotować gęstą i kremową piankę, a automatyczny cykl płukania dyszy do spieniania zapewnia długi okres jego eksploatacji. Wiele praktycznych funkcji zamknięto w eleganckiej i nowoczesnej formie, która doskonale prezentuje się w każdej kuchni.

* w porównaniu do młynków wykorzystanych w innych ekspresach automatycznych do kawy marki KRUPS

Dane techniczne

Control panel Screen  
System mleczny Milk Advanced Technology / One Touch Cappuccino x2  
Program czyszczenia systemu mlecznego AUTOMATYCZNY  
Pre-set coffee strengths 3  
Przepisy espresso, podwójne espresso, duża kawa, podwójna duża kawa, ristretto, dopio, americano; cappucino, 2x cappuccino, macchiato, 2x macchiato, cappuccino macchiato, spienione mleko; herbata czarna, zielona, ziołowa  
Liczba filiżanek czarnej kawy napełnianych jednocześnie, cykle 2  
Regulacja ilości wody w filiżance    
Screen OLED  
Removable water tank YES  
Milk beverage making Automatic in one touch  
DANE TECHNICZNE
Liczba filiżanek kawy z mlekiem napełnianych jednocześnie, cykle 2  
Regulacja pojemności jednostki zaparzającej Od 6 do 9  g
Regulacja stopnia zmielenia kawy Ręczny (3 poziomy)  
Liczba poziomów temperatury 3  
Regulacja temperatury kawy 3  
Automatyczny cykl podwójnego mielenia dla dużej kawy (220 ml)    
Maks. odległość dyszy kawy - tacka ociekowa 15  cm
Regulacja wysokości wylotu kawy    
Funkcja gorącej wody    
INNE
Wyświetlacz Wyświetlacz LED  
Programowanie automatycznego wyłączania    
Wyjmowana tacka ociekowa    
Zestaw powitalny tak  
Włącznik/Wyłącznik    
Programowanie automatycznego włączania    
Tryb oszczędzania energii    
Kolory BIAŁY  
GLOBALNE
Moc 1450  
Dostosowanie ilości TAK  
Ciśnienie 15  
Młynek do kawy produkowany w Szwajcarii Metalowy stożkowy młynek żarnowy  
Pojemność zbiornika na kawę ziarnistą 250  g
Pojemność zbiornika na wodę 2.3  L
System wykrywania pustego zbiornika    
Pojemność zbiornika na fusy 10  
Opatentowany kompaktowy system Thermoblock (CTS)    
KONSERWACJA
Wykrywanie kamienia AUTOMATYCZNY  
Program płukania AUTOMATYCZNY  
Program płukania systemu mlecznego AUTOMATYCZNY  
Program czyszczenia AUTOMATYCZNY  
Funkcja przypominania o odkamienianiu AUTOMATYCZNY  
System filtrowania wody    

Akcesoria

Dokumentacja techniczna

FAQ

Aplikacja nie jest kompatybilna z systemem Android w wersjach 4.4.4 lub niższych ze względu na wzmocnione bezpieczeństwo danych.

W miarę możliwości zalecamy zaktualizowanie urządzenia do wyższej wersji systemu Android lub korzystanie z innego kompatybilnego urządzenia.

Aktualizacje nie tylko dają dostęp do nowych funkcji i obsługi najnowszych technologii, ale i chronią przed potencjalnymi lukami zabezpieczeń, które w najnowszych wersjach zostały wyeliminowane.
Tak, w pełni automatyczne urządzenia do przyrządzania espresso są skalibrowane do 3 poziomu twardości wody, ale ustawienie można zmienić, w zależności od rodzaju wody dostępnej w okolicy.
Aby ustalić twardość wody (0 = bardzo miękka, 1 = miękka, 2 = lekko twarda, 3 = twarda, 4 = bardzo twarda), należy zanurzyć w wodzie na sekundę jeden papierek mierniczy dołączony do urządzenia, odczekać minutę i odczytać wynik lub skontaktować się z dostawcą wody. Informację tę można również uzyskać w urzędzie gminy.
Zalecane jest dostosowanie ustawienia urządzenia do twardości używanej wody. Można to ocenić za pomocą jednego z pasków dołączonych do urządzenia lub kontaktując się z dostawcą wody.
W celu poprawy smaku i zwiększenia trwałości urządzenia zalecamy stosowanie wkładów Claris-Aqua Filter System. Wkład należy przykręcić do dna zbiornika i odpowiednio dostosować ustawienia.
Podłącz urządzenie do sieci, ale nie włączaj go.
Otwórz pokrywę serwisową.
Wybierz na urządzeniu ustawienie odpowiadające twardości wody.
Ustaw temperaturę kawy.
Ustaw mechanizm automatycznego odcięcia zasilania elektrycznego.
Zamknij pokrywę serwisową.
Wyjmij, napełnij i włóż zbiornik wody.
Wsyp kawę do odpowiedniego pojemnika.
Urządzenia są testowane w fabryce, więc przy pierwszym użyciu mogą znajdować się w nich resztki kawy.
Uruchom cykl parzenia z samą wodą w celu przepłukania.
Ustaw grubość mielenia kawy.
Woda z kranu (normalna woda pitna stosowana w gospodarstwie domowym) jest jak najbardziej odpowiednia, o ile pozbawiona jest nieprzyjemnych zapachów, które mogłyby wpłynąć na smak napoju. Można także używać wody butelkowanej.
Nie zaleca się jednak stosowania wody schłodzonej lub ciepłej, ponieważ mogłaby ona wpłynąć na temperaturę napoju.
Zawsze należy stosować wodę słodką i pamiętać o jej wymianie, jeśli ekspres nie był używany przez ponad 2 dni.
Do przygotowania zimnych napojów używać wody o temperaturze otoczenia, nie zaś wody schłodzonej, a do filiżanki dodać kilka kostek lodu (po 20 g każda).
Uwaga: twardość wody jest podstawową przyczyną wapnienia urządzenia. Z tego powodu zaleca się częste usuwanie kamienia w urządzeniu (co 3 miesiące lub częściej, w zależności od twardości wody).
Wkład Claris należy wymieniać co około 50 litrów wody lub co najmniej raz na 2 miesiące.
W zależności od modelu urządzenie może automatycznie wyświetlać powiadomienie o konieczności wymiany filtra.
Nieusuwanie nagromadzonego osadu wapiennego może wpływać na wydajność urządzenia.
Regularne pozbywanie się kamienia pozwoli zachować prawidłowe funkcjonowanie urządzeń i zapewni ich dłuższą trwałość dzięki usuwaniu osadów wapiennych lub kamienia we wszystkich podzespołach, które mają regularny kontakt z wodą.
Wszystkie nasze ekspresy są wyposażone w funkcję informowania o konieczności usunięcia kamienia.
Brak alertu o konieczności usunięcia kamienia jest normalny w przypadku niewielkiego zużycia pary/gorącej wody.
Ekspres do kawy jest wyposażony w licznik, który automatycznie powiadamia o konieczności usunięcia kamienia po określonej liczbie zaparzeń parą/gorącą wodą i na podstawie kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.
Ekspres do kawy jest wyposażony w licznik, który automatycznie powiadamia o konieczności usunięcia kamienia po określonej liczbie zaparzeń parą/gorącą wodą i na podstawie kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.
Dlatego normalne jest niewyświetlanie powiadomień w przypadku rzadkiego używania pary/gorącej wody.
Nie ma konieczności usuwania kamienia, dopóki nie zostanie wyświetlony odpowiedni alert.
Aby usunąć kamień, postępuj zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji obsługi.
Zalecamy usunięcie kamienia natychmiast po wyświetleniu monitu. Używaj produktu do usuwania kamienia, który jest odpowiednio dawkowany i został przetestowany przez nasze zespoły. Umożliwi to skuteczne usuwanie kamienia bez ryzyka uszkodzenia podzespołów ekspresu.
Nie jest konieczne usuwanie kamienia bez zasygnalizowania takiej potrzeby przez ekspres.
Aby utrzymać wysoką jakość napojów, po zaparzeniu określonej liczby filiżanek kawy należy wyczyścić i odtłuścić cały obieg kawy, używając tabletki czyszczącej.

Ekspres jest wyposażony w program, który automatycznie wyświetla powiadomienie, gdy czyszczenie jest konieczne, w zależności od kilku parametrów: intensywności używania maszyny, ustawienia twardości wody itp.

Zalecamy czyszczenie ekspresu natychmiast po wyświetleniu powiadomienia oraz stosowanie tabletek, których dawkowanie zostało doskonale dostosowane i przetestowane przez nasze zespoły pod kątem ich skutecznego działania bez ryzyka uszkodzenia wewnętrznych elementów urządzenia.
Twój ekspres ma unikalną konstrukcję wykorzystującą technologię hydrauliczną do parzenia doskonałej kawy.

Konstrukcja ta umożliwia płukanie obiegu kawy pod ciśnieniem i automatyczne opróżnianie po każdej filiżance: co gwarantuje doskonałą higienę całego układu.

Ten unikalny system:
  • Zapewnia, że wewnątrz urządzenia nie ma pozostałości wody, co ogranicza osadzaniu się kamienia i gwarantuje długotrwałą wydajność. Po każdym użyciu na tacce ociekowej można zauważyć resztki wody, co jest wynikiem automatycznego płukania/opróżniania układu.
  • Ogranicza konieczność czyszczenia i konserwacji do minimum, dzięki czemu możesz delektować się pyszną kawą bez żadnych problemów.
Tacka ociekowa
Tacka ociekowa służy do zbierania wody lub kawy, które wylewają się z urządzenia podczas parzenia i po jego zakończeniu. Dlatego tacka musi być zawsze włożona do urządzenia i należy ją regularnie opróżniać. Ze względów higienicznych zalecamy codzienne opróżnianie tacki ociekowej i pozostawianie jej do całkowitego wyschnięcia przed ponownym włożeniem do ekspresu.
Gdy pływak znajduje się w górnym położeniu, oznacza to przepełnienie. Opróżnij tackę ociekową.

Pojemnik na fusy
Do tego pojemnika trafiają fusy pozostałe po parzeniu kawy.
Ze względów higienicznych zalecamy codzienne mycie pojemnika na fusy ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń, a następnie pozostawienie go do całkowitego wyschnięcia przed ponownym umieszczeniem w ekspresie.
Konieczność opróżnienia pojemnika na fusy zostanie zasygnalizowana na wyświetlaczu.
Można go opróżniać częściej, ale gdy ekspres jest włączony, włóż pojemnik z powrotem, aby ekspres zarejestrował, że nastąpiło opróżnienie fusów.
Ważne:
• Brak regularnego opróżniania pojemnika na fusy, jak opisano powyżej, może spowodować uszkodzenie urządzenia.
• Nie myj pojemnika na fusy w zmywarce do naczyń.

Zbiornik na wodę
Aby zachować aromat kawy oraz ze względów higienicznych, zalecamy używanie świeżej wody, codzienne czyszczenie zbiornika na wodę gorącą wodą i gąbką, a następnie pozostawienie go do wyschnięcia przed ponownym umieszczeniem w ekspresie.

Pojemnik na ziarna kawy
Ziarna kawy mogą pozostawić tłusty osad na bokach pojemnika, co może wpływać na jakość napoju. Aby zachować aromat napoju i ze względów higienicznych, zalecamy przecieranie pojemnika na ziarna kawy czystą, miękką i suchą ściereczką przed każdym ponownym napełnieniem.
Ważne: Do czyszczenia pojemnika na ziarna kawy nie używaj wody, ponieważ mogłaby ona spowodować uszkodzenie ekspresu.
Zalecamy usuwanie kamienia tylko wtedy, gdy pojawi się powiadomienie, aby uniknąć uszkodzenia elementów, na których nie ma osadu.

W ciągu pierwszych kilku miesięcy użytkowania, jeśli liczba zaparzonych napojów nie jest wystarczająca do włączenia monitu o konieczności usunięcia kamienia, nie ma możliwości wcześniejszego ręcznego włączenia programu usuwania kamienia.
W zależności od modelu po zaparzeniu tej liczby napojów możliwe jest ręczne włączenie programu usuwania kamienia.
Nie trzeba uruchamiać programu czyszczenia natychmiast po wyświetleniu monitu, ale należy to zrobić w krótkim czasie.
Monit o konieczności czyszczenia będzie widoczny na wyświetlaczu, aż wyczyścisz ekspres.
Może to być spowodowane różnymi czynnikami:
• W zbiorniku nie ma wody; napełnij zbiornik,
• Zbiornik nie jest prawidłowo włożony; naciśnij mocno na zbiornik,
• Filtr jest zablokowany; kawa jest zmielona zbyt drobno. Oczyść pojemnik na filtr i spróbuj użyć grubiej zmielonej kawy,
• Pompa nie jest przygotowana; zobacz w instrukcji, jak przygotować pompę,
• W urządzeniu zgromadził się kamień; odkamień urządzenie,
• Filtr Claris został wymieniony, lecz nie został przygotowany; zobacz w instrukcji, jak przygotować filtr.
Po powrocie zasilania urządzenie automatycznie uruchomi się ponownie i będzie gotowe do kolejnego cyklu pracy.
Upewnij się, że taca zbiorcza się nie przepełnia i w razie potrzeby opróżnij ją.
Sprawdź, czy taca zbiorcza jest ustawiona prawidłowo.
Sprawdź, czy dysza pary nie jest zablokowana.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia: wyczyścić i odetkać wszystkie otwory dyszy dołączoną igłą.
Odetkać otwory rurki dyszy pary za pomocą dołączonej igły.
Usunąć wkład Claris.
Usunąć filtr wody, jeśli jest zainstalowany. Gdyby to nie rozwiązało problemu, zmienić ustawienie przycisku ziarnistości kawy w prawo, by uzyskać grubszo zmieloną kawę (wiele zależy od rodzaju użytej kawy).
Uruchomić raz lub kilkukrotnie cykl przepłukiwania.
W razie kilkukrotnego użycia z dyszy pary może wydostać się kilka kropel.
  • Sprawdź, czy w pojemniku na ziarna kawy jest kawa i czy jest ona podawana prawidłowo.

  • Unikaj stosowania kaw oleistych, karmelizowanych lub smakowych.

  • Zrób kawę w dwóch cyklach za pomocą funkcji 2 filiżanek.

  • Ustaw grubość mielenia kawy, obracając pokrętłem regulacji znajdującym się w pojemniku na ziarna kawy.



    Według modelu:
Sprawdź ustawienia temperatury wybranej kawy i w razie potrzeby je zmień.
Nagrzewaj filiżanki, przepłukując je gorącą wodą, aby uniknąć szoku termicznego.
Jakość parzonej kawy będzie jeszcze lepsza.
Sprawdź prawidłowe ułożenie zbiornika.
Upewnij się, że pływak magnetyczny zbiornika może się swobodnie poruszać.
Przepłucz zbiornik i w razie potrzeby przeprowadź odkamienianie.
Upewnij się, że rurka włożona do mleka nie jest zatkana.
Sprawdź, czy elastyczna rurka jest włożona poprawnie do akcesorium, aby nie dostawało się powietrze.
Po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia odblokuj wylot akcesorium Auto-Cappuccino.
Przypominamy, że to akcesorium musi być czyszczone po każdym parzeniu.
Większość dźwięku generowanego przez urządzenie pochodzi od młynka. Pewien poziom dźwięku jest normalny podczas mielenia.
Niekiedy do młynka może dostać się niepożądany przedmiot. W takim przypadku należy opróżnić pojemnik na kawę i odkurzaczem wessać resztki dookoła młynka.
Używanie dobrej jakości kawy przedłuży żywotność żaren mielących młynka.

Jeśli urządzenie nadal emituje nietypowy hałas, zapraszamy do kontaktu z naszym działem obsługi klienta.
Przesuń przycisk mielenia kawy w lewo, by uzyskać lepiej zmieloną kawę. Usuń wkład Claris.
Ustawienia młynka należy zmieniać tylko podczas jego pracy.
Po wykonaniu instrukcji dotyczących włączania urządzenia sprawdzić działanie gniazdka elektrycznego poprzez podłączenie do niego innego urządzenia. Jeżeli urządzenie jest niesprawne, nie należy podejmować prób jego otwarcia ani naprawy. Należy oddać je do autoryzowanego serwisu.
Należy zaprzestać korzystania z urządzenia. W celu uniknięcia niebezpieczeństw naprawę należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi.
Ziarna arabiki mają najlepszy aromat i naturalnie niską zawartość kofeiny. Eksperymentuj z różnymi odmianami, gatunkami, mieszankami i stopniami palenia, aby znaleźć kawę, która będzie Ci smakować najlepiej. W ujęciu ogólnym im ciemniejsze palenie, tym mocniejsza aromat kawy. Jasne palenie zapewnia pełną gamę aromatów i pozwala uzyskać kawę, która jest jednocześnie łagodna i bardzo aromatyczna - dla prawdziwego konesera. Doskonałe kawy powinny być jasno palone, aby uwolnić całe swoje bogactwo, subtelność i złożoność. Należy unikać ciemno palonych ziaren kawy, ponieważ mogą być one bardziej oleiste i zapychać urządzenie. Sprawdzaj, czy w ziarnach nie ma drobnych kamyczków, które również mogą uszkodzić urządzenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kawy mielonej lub instant.
Znakiem rozpoznawczym kawy espresso jest pianka, która powstaje pod wpływem ciśnienia w urządzeniu podczas parzenia kawy. Ciśnienie mierzy się w barach (od 1,5 do 19). Im wyższe ciśnienie tym gęściejsza i większa pianka.
Kawa espresso ma mocniejszy aromat niż zwykła kawa.
Espresso cechuje się silniejszym aromatem i kremową pianką na powierzchni.
Wymaga to ciśnienia 15 bar (wytwarzanej tylko przez ekspresy ciśnieniowe), temperatury wody 90-92°C i drobno zmielonej i odpowiednio odmierzonej kawy (7 g na filiżankę).
Nie, urządzenia te zostały zaprojektowane do użytkowania z danym rodzajem kawy.
W razie wsypania niewłaściwej kawy, należy ją usunąć, a następnie wsypać odpowiednią.

Termin przydatności ziaren kawy zawsze opisany jest przez producenta kawy na opakowaniu.

Kawa ziarnista po otwarciu i kontakcie z tlenem bardzo szybko wietrzeje oraz traci swoje właściwości smakowe. Aby zachować dłuższą przydatność kawy oraz ograniczyć jej wietrzenie należy po otwarciu opakowania z kawą przesypać ziarna do szczelnego pojemnika i przechowywać z zacienionym suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie jest zalecane przechowywanie kawy w lodówce, pomimo krążącej opinii na ten temat. Kawa przechowywana w lodówce po wyjęciu bardzo szybko wilgotnieje na skutek zmiany temperatury, co niekorzystnie wpływa na jej właściwości smakowe jak i na proces mielenia w ekspresach automatycznych.
Urządzenie to zbudowane jest z licznych materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania lub recyklingu. Urządzenie należy zostawić w lokalnym punkcie zbiórki odpadów.
Jeśli uważasz, że brakuje jakiejś części, prosimy skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta. Razem znajdziemy odpowiednie rozwiązanie problemu.
Należy przejść do zakładki „Akcesoria” na stronie internetowej, gdzie można łatwo znaleźć wszystko, co potrzebne do danego produktu.
Dodatkowe informacje dostępne są w niniejszej witrynie w sekcji poświęconej umowie gwarancyjnej.
Scroll To Top